Glasbjörksinfo

 

Med den här informationen vill vi förklara vad det innebär att bo och vara medlem av Glasbjörkens samfällighet. Vare sig du är nyinflyttad eller har bott här sen husen byggdes så är det bra att titta igenom då och då.

 

I och med att du äger din fastighet är du också obligatoriskt medlem i samfälligheten, mer information om det hittar du i stadgarna. Kontakta någon i styrelsen om du vill ha stadgarna. Att bo i en samfällighet innebär att du tillsammans med alla 61 grannar gemensamt äger och ansvarar för den.

 

Samfälligheten leds av en styrelse som varje år i mars väljs på föreningens årsmöte. Kallelse till detta får du i brevlådan senast 14 dagar före mötet. På årsmötet beslutas bland annat om gemensam budget, vilket i sin tur bland annat påverkar din månadsavgift. Mötet väljer också revisorer och en valberedning samt fattar beslut i andra ärenden som kan komma upp på årsmöten. Alla medlemmar kan lämna motion till mötet. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast 31 januari.

 

Styrelsens uppgift är att mellan årsmötena sköta föreningens löpande åtaganden och ekonomi. Styrelsen består av ordförande, kassör och ytterligare två ledamöter samt två suppleanter.

Värme, el och vatten

Fjärrvärme levereras till föreningen, som sedan fördelas till respektive fastighet. Största delen av din månadsavgift till samfälligheten baseras på en preliminär årsförbrukning. Eftersom vi alla förbrukar olika mycket värme/varmvatten så läser styrelsemedlemmar av din faktiska årsförbrukning en gång om året i december. Du är skyldig att rapportera till styrelsen om din värmemätare slutat fungera, så att en ny mätare kan installeras. Kostnaden för årets förbrukning utgår från ett medelvärde av de 3 föregående årens förbrukning i de fall man vid avläsningen i december noterar att mätaren inte fungerar.

Positivt eller negativt saldo regleras på din räkning i april.

 

Elförbrukningen är i tre delar:

  • din privata förbrukning, som du själv betalar.
  • elförbrukningen i ditt garage regleras genom samfälligheten. Elmätaren i garaget läser du av i december och lämnar sedan avläsningen till styrelsen. Kostnaden regleras i samband med värmeavräkningen.
  • kostnader för gatubelysning, ingår i månadsavgiften.

 

Vatten- och avloppskostnader betalar var och en själv till Stockholm vatten.

Månadsavgift

Det är HSB som sköter Glasbjörkens ekonomiska hantering, vilket innebär att HSB är de som skickar ut inbetalningskort till varje medlem som sedan månatligt betalar medlemsavgiften till vårt gemensamma konto i HSB. Det finns också möjlighet att betala via autogiro. Om inbetalningen är mer än fem dagar försenad kommer en påminnelseavgift att påföras på medlemsavgiften.

 

Följande ingår i din månadsavgift (medlemsavgift+värmeavgift=månadsavgift):

  • fjärrvärme.
  • snöröjning och sandning.
  • gräsklippning och skötsel av gemensamma ytor.
  • egendomsförsäkring för gemensamhetsanläggningen genom serviceavtal med Villaägarföreningen.
  • el till gatubelysning.
  • container till vårstädningen.
  • underhåll av lekplatser.
  • gatuunderhåll m.m.
  • arvode till styrelsen.

 

Om du har frågor om betalningar eller uteblivna fakturor, kontakta HSB Servicecenter på 010-442 11 00 och hänvisa till Glasbjörkens Samfällighet.

Värmeväxlare

Värmeväxlaren som finns i varje hus är varje enskild husägares egendom och ansvar. Föreningen äger endast mätaren. För att försäkra sig om att inga ventiler läcker eller något annat fel uppstått ska man regelbundet, helst en gång i månaden, själv läsa av sin mätarställning. Spar resultaten, kan vara bra att ha för jämförelse. Skulle mätaren av någon anledning stanna eller misstänkas visa ”fel”, kontakta omedelbart styrelsen.

Sotning

Om du inte har någon öppen spis så är det du som äger fastigheten som har ansvar för att kökets imkanal (köksfläkten) och eventuell annan ventilation (till exempel radon) rengörs. Villaägarnas riksförbund säger att det kan vara bra att låta en sotare kontrollera kanalerna vart 4-6 år.

Kabel-TV och bredband

I maj varje år betalar du en serviceavgift till samfälligheten för kabelnätet som vi gemensamt äger. Du betalar själv din TV- och bredbandsleverantör beroende på ditt TV-utbud och bredbandshastighet.

 

Internetanslutning kan varje medlem själv abonnera på via Com Hems coaxialnät, som idag erbjuder hastigheter upp till 500/100Mbps och snart 1000/250Mbps. Vi har i styrelsen utvärderat flertalet fiberleverantörer men måste då ha minst 70-80% som tackar ja till en investering på mellan 20-25 000kr för att sedan kunna välja fritt mellan bredbandsleverantörernas abonnemang. När vi frågat ett antal medlemmar finns idag inte det intresset och återbetalningstiden blir alldeles för lång. Vi ser därför att Com Hem kommer vara det primära alternativet även den närmaste tiden

Lokalgator

Lokalgatornas skick är samfällighetens ansvar. Sandning och snöröjning av våra lokalgator ingår i månadsavgiften och styrelsen upphandlar denna tjänst efter offerter. Du ansvarar själv för skottning av din egen uppfart. Hjälp gärna till att vintertid sopa bort snö runt soptunnorna, skotta rent gångarna mot Sörgårdsvägen och gatubrunnarna från snö, för att underlätta avrinningen från snöhögarna.

Parkering, hastighet och biltvätt

Din/dina bilar parkerar du på din egen tomt eller i ditt garage. Kom ihåg att besöksparkeringen är till för kortvarig parkering för våra gäster. Det är inte tillåtet att parkera på samfällighetens lokalgator av hänsyn till kringboendes möjligheter att komma ut och in på sina respektive tomter och av hänsyn till alla barn i området. Dessutom hindrar det framkomligheten för utryckningsfordon och vid passagerna ut till Sörgårdsvägen. Vintertid hindrar ”felparkerade” bilar snöröjarna att komma fram.

 

Undvik att tvätta bilen hemma eftersom föroreningar riskerar att hamna i våra dagvattenbrunnar vilket i sin tur kan leda till att föreningen får böta. Om du ändå måste tvätta bilen hemma, använd bilvårdsprodukter som är miljömärkta med exempelvis ”Svanen” eller ”Bra Miljöval”.

 

Det är också viktigt att du håller en mycket låg hastighet inne på lokalgatorna eftersom det bor många barn här som ofta leker inne på området.

Garagen

Föreningen äger garagelängorna och varje hushåll har nyttjanderätt för ett garage.

Om du inte själv vill utnyttja garaget, så kan du låna ut det till någon annan medlem i samfälligheten. Du reglerar i dessa fall själv ev. ekonomisk ersättning för upplåtelsen av nyttjanderätten med den medlem som är intresserad av att låna garaget.

 

Det är inte tillåtet att hyra ut garaget till privatpersoner som inte är medlemmar i samfälligheten, företag eller annan kommersiell verksamhet.

 

Varje enskild husägare ansvarar och försäkrar innehållet i ”sitt” garage. Berätta också för försäkringsbolaget om du har en automatisk garageöppnare.

Det är inte tillåtet att ladda elbilar i garaget då vi inte har tillräckligt dimensionerat elnät. Eventuell laddning ska därför ske vid egen tomt.

Förvara inget brandfarligt och utför inga brandfarliga arbeten som till exempel svetsning i garaget.

Din egen tomt

Var och en ansvarar för sin egen uppfart. Häckar, träd och buskar på din egen tomt får inte hindra framkomligheten på gator eller i gångar. Belysningen får inte heller skymmas.

 

Regler om byggnader på din tomt finns hos Stockholms kommun.

Sophantering

Sophanteringen ingår i månadsavgiften och räknas på kärlets vikt. Tänk därför på att om det blir tyngre kommer avgiften att öka. Sopkärl finns vid ingången till alla lokalgator.

Sådant som kan återvinnas till exempel konservburkar, tidningar, pizzakartonger, glas med mera ska lämnas på en återvinningsstation. Den närmsta ligger vid Hemköp. I våra sopkärl slänger du sopor från det egna hushållet, matavfall lägger du i de bruna papperspåsar som styrelsen delar ut ett antal gånger om året. Den bruna påsen slänger du sedan i något av de bruna plastkärl som finns på varje gata. Skulle dina påsar ta slut kan du alltid kontakta någon i styrelsen för att få nya.

 

I matavfallspåsen kan du lägga:
Rester av kött, fisk, skaldjur, bröd, äggskal, grönsaker, frukt, teblad, kaffesump, kaffefilter och ofärgat hushållspapper.

 

Det här kan du INTE lägga i matavfallspåsen:
Snus, cigaretter, aska, kattsand, damm, dammsugarpåsar, blöjor, bindor, vinkorkar, kapsyler, glasspinnar, ätpinnar, stearinljus, jord, krukväxter, trädgårdsavfall och större mängder fallfrukt.

 

Hjälp gärna till att vintertid sopa bort snö runt våra gemensamma sopkärl

Grannsamverkan

I vår samfällighet arbetar vi med Grannsamverkan för att minska brottsligheten, öka tryggheten och därmed också öka trivseln i vårt område. Så meddela din granne om du reser bort och håll själv ögonen öppna om du vet att grannar är bortresta.

 

Dra dig inte för att ringa polisens tipstelefon 114 14 eller larmnumret 112 om du ser något som är ”fel”.

Våra grönområden

Tillsammans äger vi alla gröna ytor mellan Gränsvägen och passagerna mot Sörgårdsvägen. Lekplatserna mellan våra längor är också vårt ansvar. Gräsytorna klipps av föreningens entreprenör, kostnaden för detta ingår i månadsavgiften.

 

På den årliga vårstädningen städar vi gemensamt gatorna, rensar grusgångarna, klipper häckarna runt garagen och gräsmattor, snyggar till lekplatserna och krattar gemensamma gräsytor med mera. Städkvällen avslutas med grillad korv och dricka. I samband med vårstädningen beställer vi en container till varje gatas gästparkeringsplats. När städningen är avslutad är det tillåtet att lägga eget brännbart avfall i dessa.

 

Du som har gavelhus eller häck som gränsar mot gemensamma ytor och gångar ska se till att dessa är välansade och att passage är möjlig.

 

På varje gata finns ett antal blomlådor utplacerade. Plantering av växter i dessa sköts av de boende på respektive gata. Fritt fram att ta initiativ alltså. Föreningen ersätter blomkostnaden mot kvitto till kassören. Tänk gärna på att även vattna dessa under torra sommarveckor. Det är tillåtet att i den egna trädgården ha en egen komposteringsanläggning förutsatt att den sköts. Det är inte tillåtet att elda på tomterna i området.

Krypgrunder

Under varje huslänga finns en krypgrund. Det är ett gemensamt ansvar för husägarna i varje länga att se till att utrymmet är fritt från bråte, fukt och mögel. Inspektera tillsammans minst en gång om året.

Övrigt

  • I föreningens bod förvaras förutom gräsklipparen även diverse trädgårdsredskap som du kan få låna. Nyckel finns hos styrelsen.
  • Upptäcker du brister i området till exempel trasiga gatlampor, hål i asfalten, brister vid lekplatserna eller du har bara något att fråga om, vänd dig till någon av styrelsemedlemmarna.
  • Har du sålt? Ge gärna de nya ägarna det här bladet.
  • I kalendern här på vår webbplats hittar du bland annat datum för våra olika aktiviteter, våra stadgar och historia om föreningen.

Samfällighetens styrelse

Du hittar mer information och kontaktuppgifter till styrelsen på styrelsesidan