Årsmöte 2019 – protokoll

1. Årsmötet öppnades

Ordförande Sven-Erik Ringström hälsade välkommen till det 52:e årsmötet för vår förening som hölls den 21 mars.

2. Val av ordförande för årsmötet

Lars Östlund valdes till årsmötets ordförande.

3. Val av sekreterare för årsmötet

Sara Nykäsenoja valdes till sekreterare.

4. Val av två justerare

Gun Lindkvist och Peter Löfgren valdes till justerare.

5. Upprättande av röstlängd

Röstlängden upprättades, i år var 33 av 62 hushåll representerade på mötet.

6. Styrelsens verksamhetsberättelse

Sven-Erik Ringström berättade om verksamheten under 2018. Stämman godkände verksamhetsberättelsen.

7. Ekonomisk berättelse med resultat- och balansräkning

Carl Warholm berättade om ekonomin och gick igenom vad noterna i den ekonomiska berättelsen innehåller. Kostnader för sophämtning och värme blev under 2018 högre. Calle beskrev också kort de problem vi haft med HSB när det gäller de avier som skickades ut i mars och berättade att han pratat med dem. Avierna ska inte betalas utan nya kommer att skickas ut. Stämman godkände den ekonomiska berättelsen.

8. Revisorernas revisionsberättelse

Revisor Madeleine Haegerstam Ekblom berättade att hon och revisor Turan Tümer gått igenom styrelsens verksamhet och den ekonomiska redovisningen och funnit den till full belåtenhet. Deras förslag är att fastställa resultat- och balansräkningen samt att styrelsen beviljas ansvarsfrihet.

9. Beslut om vinst eller förlust

Stämman godkände att låta överskottet på 804 kronor föras över till nästa år.

10. Ansvarsfrihet för styrelsen

Stämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet.

11. Ersättning till styrelsen och övriga uppdragsinnehavare

Styrelsen beslutar om hur summan på 61 000 kronor ska delas upp mellan styrelseledamöter, suppleanter och revisorer. Stämman beslutade att följa styrelsens förslag.

12. Val av styrelseledamöter och ordförande

Valberedningen föreslog styrelse enligt följande:

Ledamot: Martin Ranlöf, nyval 2 år
Ledamot: Carl Warholm, omval 2 år
Suppleant: Minna Björklund, omval 1 år
Suppleant: Thomas Lönngren, nyval 1 år

Av den sittande styrelsen har ledamöter Sven-Erik Ringström och Sara Paulson Nykäsenoja ett år kvar av mandatperioden.

Styrelseordförande: Sven-Erik Ringström, 1 år.

Stämman beslutade att följa valberedningens förslag.

13. Val av revisorer

Valberedningen föreslog omval av Madeleine Haegerstam Ekblom (1 år) och omval av Turan Tümer (1 år) som revisorer samt omval av revisorsuppleant Lars Östlund (1 år). Stämman beslutade att följa valberedningens förslag.

14. Val av valberedning

Valberedningen föreslog omval av Heléne Österlund, sammankallande (1 år) och omval av Margarita Robles (1 år). Stämman beslutade att följa valberedningens förslag.

15. Motioner och propositioner samt verksamhetsplan

15.1 Propositioner

1. Genomföra förstudie för primäranslutning av enskilda fastigheter till Stockholm Exergis fjärrvärmenät
Samfällighetens interna fjärrvärmenät närmar sig sin tekniska livslängd. Kostnader och upplägg för en framtida förnyelse av hela eller delar av systemet har i flera år varit ett diskussionsämne i styrelsen. Under hösten 2018 har vi delvis tagit ett nytt grepp om frågan. Bland annat har vi fört en dialog med den lokala fjärrvärmeleverantören Stockholm Exergi (f.d. Fortum Värme samägt med Stockholms stad AB) om möjligheten att överlåta skötseln av fjärrvärmenätet på samfällighetens mark till dem. Eftersom dagens tekniska krav ser annorlunda ut jämfört med när samfällighetens interna fjärrvärmenät byggdes på 1960-talet, har Stockholm Exergi meddelat att ett direkt 1:1-övertagande inte kan bli aktuellt. Utformningen med enskilda värmeväxlare i varje fastighet innebär dock att en så kallad primäranslutning till varje enskild fastighet är möjlig. Med primäranslutna fastigheter blir varje enskild fastighetsägare direktkund hos Stockholm Exergi. Byggnationen av de nya anläggningsdelar som detta alternativ kräver kan sägas ersätta den egenhändigt planerade förnyelse som samfälligheten annars hade behövt genomföra på några års sikt. För att få tydligare bild av byggnadstekniska förutsättningar och kostnader för en primäranslutning av samfällighetens fastigheter, behöver Stockholm Exergi genomföra en förstudie. Förstudien omfattar bland annat platsbesök och inspektion av våra krypgrunder där en stor del av fjärrvärmerören är förlagda. Stockholm Exergi erbjuder sig att genomföra detta arbete till en kostnad av 30 000 kr exkl. moms. Att anta denna offert och genomföra förstudien är den enda möjligheten att få klarhet i vad alternativet överlåtelse av fjärrvärmenätet innebär i praktiken. Oavsett vilket handlingsalternativ vi slutligen väljer i förnyelsefrågan, så är styrelsens förhoppning att förstudiehandlingarna kan komma att utgöra ett gediget och nyttigt beslutsunderlag.

Styrelsen yrkar därför att samfälligheten beställer förstudie för primäranslutning av fastigheter till Stockholm Exergis fjärrvärmenät till en kostnad av 37 500 kronor.

En fråga som kom upp är vad som händer om fler vid ev. övertagande av Stockholm Exergi väljer att avstå fjärrvärme? Den frågan tar styrelsen med sig.

Stämman beslutade att bifalla propositionen.

15.2 Verksamhetsplan

Stämman beslutade att godkänna verksamhetsplanen med önskemålet att lägga två farthinder på A- och B-gatan och ett på C- och D-gatan.

16. Förslag till budget- och debiteringslängd

Stämman beslöt enligt styrelsens förslag.

17. Övriga frågor

Förstärkning av garageportar – Garageportexperten visade att man kan sätta fransk skruv för att förbättra/förstärka och göra så att garageportens ram blir mer stum. Styrelsen kommer att mejla ut om tider för att göra det i allas garage. Kan man inte tiden som föreslås kan man höra av sig och lämna nyckel till Sara Paulson Nykäsenoja, Gränsvägen 100.

Sopsortering – i de bruna plastkärlen får endast slängas bruna kompostpåsar. Styrelsen kommer att beställa nya ”skyltar” som ska sättas på kärlen för att förtydliga vad som får slängas samt skicka ut information.

Besiktning och upprustning av lekplatser – våra lekplatser kommer att besiktigas innan sommaren och Mattias Westerberg och Muammer Bulduk anmälde intresse för att vara med och titta på eventuell upprustning av lekplatserna.

Ej använda fjärrvärme? – Vad händer om man kopplar bort fjärrvärmen och inte använder den utan har en alternativ källa som till exempel värmepump? Styrelsen kan inte svara på det utan behöver undersöka saken. De fasta kostnaderna måste i vilket fall som helst betalas eftersom de fördelas på 62 hus, men förbrukningen blir noll.

Mikrofon – för att alla ska kunna höras så ser styrelsen till att låna mikrofon till nästa årsmöte.

18. Stämman avslutas

Ordförande avslutade stämman och vi i styrelsen vill tacka alla som kom för visat intresse.

Comments are closed.